Κυριακή 16 Μαΐου 2010

001: Ποιά είναι η Εκκλησία του Χριστού και ποια η εκκλησία των πονηρευομένων;

001: Ποιά είναι η Εκκλησία του Χριστού και ποια η εκκλησία των πονηρευομένων;

Στην μέχρι τώρα πορεία του ανθρώπου έχουν εμφανιστεί πολλές θρησκείες και ακόμα περισσότερες θεωρίες που αναφέρονται στο Θεό. Ο μεγάλος επιστήμονας και φιλόσοφος B. Pascal, Γάλλος, στο βιβλίο του "Σκεψεις" (Les Pences) συμπεραίνει ότι η παρουσία όλων αυτών των θρησκειών αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος χωρίστηκε από το πραγματικό Θεό. Διότι εάν ο άνθρωπος δεν ήταν χωρισμένος από το Θεό, η θρησκεία θα ήταν μία - ή Θεανθρώπινη! Αφού χωρίστηκε, από το Θεό, ο άνθρωπος έχασε την επίγνωση της Αλήθειας, και αυτή η απώλεια της γνώσης τον οδήγησε στην κατασκευή διαφόρων ανθρώπινων θρησκειών. Άρα αληθινή είναι μόνο αυτή η θρησκεία, η οποία αναγνωρίζει ότι ο άνθρωπος έχει χωριστεί από το Θεό.

Αυτός ο μεγάλος επιστήμονας (Pascal) αναπτύσει τη θεωρία του την εποχή του Μεσαίωνα, και παρόλο που δεν άνηκε στην Ορθόδοξη Εκκλησία, με αυτό το δυνατό πνεύμα του θεωρητικά ήρθε στην Ορθοδοξία, κάτι που του δημιούργησε πολλά προβλήματα με το παπικό περιβάλλον. Σε φιλοσοφικό επίπεδο ο Pascal, και κατά προσωπικής μου άποψη, κατέχει τη δεύτερη θέση, μετά το μεγάλο Έλληνα φιλόσοφο Σωκράτη, το πνεύμα τους στην Φιλοσοφία προχώρησε με την βοήθεια του Θεού στα προπύλαια της Αποκαλύψεως.

Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε την ουσία, ας ξεκινήσουμε από την αρχή: ο Θεός μας αποκάλυψε ότι πράγματι ο άνθρωπος χωρίστηκε από Αυτόν. Οι υπόλοιπες θρησκείες, οι μη χριστιανικές, δεν αναφέρουν αυτό το χωρισμό ούτε τον παραδέχονται.

Σήμερα, βλέπουμε μια τάση των ανθρώπων να υποστηρίζουν ότι όλες οι θρησκείες αναφέρονται στον Ίδιο Θεό, οπότε και απορρέουν και από τον Ίδιο Θεό. Αν όμως αυτό ήταν αλήθεια, τότε γιατί παρουσιάζονται τόσο βαθιές και ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των θρησκειών; Πώς μπορεί δηλαδή ο Θεός να αποκαλύπτει σε έναν άνθρωπο μια αλήθεια και σε έναν άλλον όχι μόνο μια διαφορετική αλήθεια αλλά και εντελώς αντίθετη; Άρα δεν είναι δυνατόν όλες οι θρησκείες να πηγάζουν στην Αλήθεια!

Άρα Η ΜΟΝΗ διδα­σκα­λία για τη Σωτηρία: Η δική μας θρησκεία, η Ορθοδοξία, δεν είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα, δεν είναι εθνική παράδοση. Είναι η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. Η ΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ.

002: Τι ακριβώς μας αποκάλυψε ο Θεός;